Tips voor lopers

Om jullie op weg te helpen willen we jullie alvast enkele tips meegeven.Heb je lang niet gesport, chronische gezondheidsproblemen of heeft u reeds een oudere leeftijd? Dan is het raadzaam je huisarts te raadplegen voor advies voor je van start gaat.

1. Bouw op

Bouw je loopinspanningen stap voor stap op. Ook al heb je het gevoel dat je langer kan lopen, geef je spieren en gewrichten de tijd om zich aan te passen. Wanneer je van jezelf weet dat je al snel te veel wil doen, werk dan met een schema. Stel je vraag in je groep en ze verwijzen je door naar de juiste personen.

2. Loopschoenen

Geschikte loopschoenen zijn ontzettend belangrijk. Ze moeten je enkel goed ondersteunen en voldoende schok dempend zijn, zodat je pezen en gewrichten goed beschermd zijn. Koop je loopschoenen liefst in een speciaalzaak waar je advies krijgt. U bent uiteraard vrij in uw keuze qua speciaalzaak maar weet dat lopers van het Team 10% korting krijgen bij Running Store Duffel. Deze beschikken over jaren ervaring en geven u graag advies op maat.

3. Doelen stellen

Motiveer jezelf door een doel voorop te stellen. Dit doel beantwoord best aan het SMART principe.

Specifiek Meetbaar Aanvaardbaar Realistisch Tijdgebonden

Bijvoorbeeld: binnen 12 weken 10 kilometer lopen binnen een tijd van 45 minuten.

4. Tijd vrijmaken

Plan je trainingen in. Hierbij kunnen de vier w’s je helpen: wat, waar, wanneer en met wie. Bij ons zal je al snel door je medelopers/loopsters gemotiveerd worden uit je stoel te komen. Wij werken met chatgroepjes per loopniveau.

5. Warming up & cooling down

Loop langzaam warm om je lichaam voor te bereiden op je training. Zeker even belangrijk is je cool down. Bouw de laatste minuten zachtjes terug af.

6. Rust is ook trainen

Alles is in functie van het vooropgestelde doel. Wil je een betere conditie, dan is het aangewezen om te starten met 3 x per week te trainen. In een latere fase kan de intensiteit en hoeveelheid opgedreven worden. MAAR wat je zeker niet mag vergeten is te rusten! Rusten is immers ook trainen. Je lichaam moet de tijd krijgen te herstellen

7. Traag maar gestaag

Veel lopers maken de fout om te snel te lopen. Dit leidt vaak tot blessures en zorgt voor minder vooruitgang. Met een hartslagmeter kan je een geschikt looptempo bepalen. Heb je geen hartslagmeter, probeer dan een tempo aan te houden waarbij je zonder problemen nog kan praten.

8. Luister naar je lichaam

Heb je een blessure? Neem dan eerst de tijd om te herstellen alvorens je opnieuw aan de slag gaat. Tracht niet onmiddellijk het niveau op te pikken waar je gestopt bent, dat is onrealistisch.

9. Extra oefeningen

Wat de meeste lopers vergeten is het verstevigen van het lichaam. Dit om uw looptechniek en prestaties verbeteren maar zeker ook om blessures te vermijden. Goede spierversterkende oefeningen kan je makkelijk op het internet terugvinden met de zoekterm: ” spierversterkende oefeningen lopers”

10. Afwisseling

Zorg voor variatie. Niet enkel in parcours maar ook in je trainingen. Voor meer info hieromtrent kan je weer via je groep bij ons terecht.